Gjennom Håp-studielån får barna muligheten til å ta videre utdanning ved at vi dekker 50% av skoleutgiften. I et land med 95% arbeidsledighet forsøker vi å oppfordre barna til å satse på yrkesfaglige utdanninger, slik at de kan skape sin egen arbeidsplass.
Gjennom hele utdannelsesløpet til barna forsøker vi å motivere og gi dem kunnskap som gjør at de kan klare å stå på egne bein. I et land med 95% arbeidsledighet er det ikke sikkert de klarer å finne noen som ønsker å ansette dem. Vi oppfordrer derfor til å søke faglige retninger innenfor for eksempel landbruk/jordbruk, mekaniske fag, byggfag og andre fagfelt hvor man relativt enkelt kan skape sin egen arbeidsplass og på den måten også være med på å styre inntektskilden sin selv.
Majasi-familien er et praktfullt eksempel på at man ikke trenger en formell utdanning for å gjøre det bra. Da vi først møtte dem i 2014 var vi usikre på om familien i det hele tatt kom til å klare seg. De hadde ingenting, og bodde under ekstremt enkle forhold. I dag gjør denne familien, som nå har blitt 12 personer, det kanonbra, og har blitt et av våre største forbilder. I fjor høstet de mer enn 1,25 tonn (!!) mais, mer enn 8 20 liters bøtter med peanøtter, i tillegg til alle andre grønnsaker.
Alle barna går på skolen og kommer stadig hjem med priser og diplomer for klassens beste og til og med for skolens beste. Den eldste gutten, Solomon, har akkurat fullført en treårig agronomutdannelse. Det å se hvordan denne familien har blomstret ved å bruke kunnskapen de har fått fra Solomons kurs er helt fantastisk. Nå planlegger de og jobber for at årets avling skal bli enda bedre enn fjorårets.
Selvfølgelig vil det alltids finnes unntak, og det vil alltid finnes de som gjør det ordentlig bra på skolen, og som bør og vil gå på universitetet. Noen ønsker for eksempel å bli farmasøyt, slik som Brain, eller doktor slik som Joy. Så lenge de har gode nok karakterer og virkelig er innstilt på å jobbe for det så er det ingenting vi heier mer på!
For å få muligheten til å gå videre på universitetet må de ha minimum 12 av 15 mulige poeng. Hvis de ikke har dette kan de søke om å ta fagkurs. Både fagkurs og universitetsstudentene søker om å få 50% av utgiftene dekket fra år til år. De må tilbakebetale lånet med 5% renter i løpet av en 5 års periode hvor de starter tilbakebetalingen året etter endt utdanning. En rente på 5% høres kanskje mye ut sett med våre norske øyne, men i Zimbabwe er det vanlig at ingen får lån uten minimum 30-40% rente, og man må da gå til såkalte “loansharks” for å i det hele tatt bli vurdert for lån.
Grunnen til at vi har disse kravene er både at barna skal lære seg hvordan lånesystemet fungerer, at de skal klare å planlegge for tilbakebetalinger, og ikke minst for at enda flere barn skal få muligheten til å ta studielån. Ved å legge på 5% rente håper vi at studielånet etter hvert skal finansiere seg selv, slik at tilbakebetalingen fra tidligere studenter går til å gi nye studenter lån.
Vil du støtte dette prosjektet kan du vippse et valgfritt beløp til 788037 (Themba Hope Project) og merke beløpet “Håp-studielån”, eller du kan melde deg som sponsor her.
Vil du lese hele historien til Brain kan du trykke her.
Vi har klart det! Mandag 24. august hadde vi gleden av å åpne det første (av totalt seks) barnehjemsbygg på Mkoba 10 tomta vår