Mandag 24 juli 2023 var ingen hvilken som helst mandag på barnehjemmet i Zimbabwe. Allerede kl 07:00 krydde det av foreldre, søsken, familie og venner av Hope Stars som sang, danset og jublet for å ønske dem god tur til Norge og Norway Cup.
Hope Stars er ikke et hvilket som helst fotballag. Laget består av 19 spillere i alderen 15-17 år, som alle er en del av Midlands Children Hope Project sine prosjekter i Zimbabwe. Guttene på laget kommer enten fra barnehjemmet eller fra Håp-familier. De kommer fra ekstrem fattigdom, og er en del av vårt Håp-utdanningsfond, hvor vi betaler for 151 barn på skolen. Flere av guttene har bodd og vokst opp på gata i Zimbabwes tredje største by, Gweru. De har hatt mange tøffe år å gata, og har sett og opplevd mer enn hva noe barn noensinne burde. I tillegg til guttene var det også med to zimbabwiske ledere.
Ingen av de 21 personene som dro til Norge hadde pass fra tidligere, og mange manglet også fødselsattest. Dette gjorde naturlig nok hele prosessen med å skaffe papirer og reisedokumenter svært utfordrende, men takket være fantastisk innsats fra teamet både lokalt i Zimbabwe og her hjemme i Norge, så fikk vi alle papir godkjent, og visum ble innvilget ikke mindre enn to uker før Hope Stars landet i Norge.
For Hope Stars var reisen til Norge og Norway Cup deres aller første tur utenfor Zimbabwe, og for mange var også turen til Harare for å levere visumsøknaden første gang de var utenfor egen by.
Også teamet vårt i Norge har stått på dag og natt for å få realisert turen til Norway Cup, og takket være våre fantastiske støttespillere her hjemme kunne vi endelig dra til Gardermoen tirsdag 25 juli for å ønske dem velkommen til Norge. Kristin Nordtømme, som var på Håp-fagutveksling i Zimbabwe midt i visumsøknaden var en kjemperessurs for å få organisert alt av papirer og krav til søknaden. Det var ekstra stas at hun kom og ble med å ønske gjengen velkommen til Norge.
Det var en sliten, men veldig spent gjeng som kom ut fra Gardermoen. Litt avventende og usikre gikk de ut i ankomsthallen, men det tok ikke lang tid før de delte ut varme klemmer og store, spente smil. De fortalte ivrig hvordan de hadde vært på flyet, og syns det var stor stas å kunne spise og drikke så mye man ville. Tusen takk til Vy Hallingdal som stilte med tidenes blideste bussjåfør, Birger Jorde, for å hente oss. Gjengen var derfor i trygge hender helt opp til Gol idrettsarena hvor de skulle bo.
Vel fremme på Gol idrettsarena ble vi ønsket velkommen av daglig leder i Gol IL, Thomas B. Johannessen. Han viste oss rundt på bygget, og forklarte hvordan alt fungerte. Guttene fulgte ivrig med, og syns det var mye som var nytt og spennende. Det er første gang de så et idrettsanlegg, og det tok ikke lange tiden før de hadde funnet fotballen. Hver morgen hadde de trening i hallen før de startet dagen.
Etter å ha sjekket inn på Gol irettsarena møtte daglig leder Lene Tollefsen Rodegård og Tatenda N lokalavisa Hallingdølen. Historien til Tatenda N er nemlig mye av grunnen til at daglig leder Lene Tollefsen Rodegård er med i prosjektet. Da hun reiste frivillig gjennom GoXplore for over ti år siden, fant hun han på gata. Det var derfor ekstra spesielt for henne å nå få Tatenda til Norge. Hele artikkelen kan du lese her: “Dei fann han på gata som fireåring, no skal laget hans til Norway Cup: Me skal vinne!”
På kvelden gikk turen ned igjen til Nesbyen for å besøke HFK-trener, Jan-Eirik (Jansen) Thorberg og sønnen Eirik Reime Thorberg. I 2018 var de på besøk i Zimbabwe etter at Eirik ønsket seg konfirmasjonstur til prosjektet, og det var på denne turen de første drømmene om Norway Cup ble til. Fem år etterpå var det derfor ekstra stas for Eirik og Jansen å kunne inviterte hele fotballaget hjem til seg og familien på Nesbyen til pizzakveld. Hele familien Reime Thorberg ble satt i arbeid for å produsere pizza til et over middels sultent fotballag fra Zimbabwe. Guttene syns det var veldig rart at det var så lyst ute på kveldstid, og da vi sa at sola ikke gikk ned før nærmere kl 23 trodde de ikke på oss. I Zimbabwe går sola ned før kl 19, og det ble derfor en helt ny opplevelse for de med lange sommerkvelder i Norge.
Huset til familien Reime Thorberg var åpent for alle, og en etter en kom det flere nesninger som ville hilse på og være med på pizzakvelden. Noen av guttene som spiller på Hallingdal Fotballklubb (HFK) kom også for å hjelpe til med transport av guttene opp igjen til Gol, og det tok ikke lang tid før de var godt i gang med å snakke om fotball.
Tusen takk til Eirik, Jansen, Trude, Vilde og Ingeborg som gjorde at Hope Stars sin aller første kveld i Norge ble magisk. Gutta snakket ofte om pizzaen de fikk her på resten av turen.
Onsdag 26 juli - første gang på museum, restaurant og kino
I Hallingdal er prosjektet Midlands Children Hope Project mest kjent på Nesbyen, siden daglig leder, Lene Tollefsen Rodegård er derfra. Når guttene nå skulle bo på Gol var hun spent på hvordan golingene ville møte spørsmålet om sponsing, men det ble utelukkende positive svar her også - alle ville bidra.
Tusen takk til Gol bakeri som sponset med hele 12 brød hver eneste dag, og til Rema1000 Gol, Kiwi Gol og Spar Gol som sørget for at vi fikk diverse pålegg og drikke hele uka, slik at vi kunne gi Hope Stars en ordentlig god start på dagen med skikkelig norsk frokost.
Onsdag morgen var første gang Hope Stars fikk smake pålegg på brød, og det ble mange interessante kombinasjoner med for eksempel brunost og nugatti eller skinkeost og gulost. Til tross for utradisjonelle smakskombinasjoner gikk brødskivene virkelig ned på høykant, og det var en svært fornøyd gjeng som satte seg i HFK bilene for å dra til Nesbyen etter frokost.
Onsdag morgen var vi invitert til Nesbyen og Hallingdal Museum for å være med på vikingdagen. Dette skulle vise seg å bli en dag både med morsomme aktiviteter og lærerike opplevelser. For Hope Stars kan turen til Norge og en helt annen virkelighet enn hva de er vant til bli overveldende. Selv om vi har fortalt hvordan ting var i Norge før i tiden, var det ekstra gøy å se det selv med egne øyne på museet. Det var en engasjert og nysgjerrig gjeng som gikk fra hus til hus, og spurte hva de kunne lære der. Det var mange aktiviteter og ting de kunne prøve seg på, og dagen var full av store smil og spente ansikter.
Noe av det vi lærte om på museet var hvordan folk levde i Norge før i tiden, hvordan det var under andre verdenskrig, og ikke minst teknikker de brukte for å skaffe seg mat. Flere av barna syns posten med gammelt fiskeutstyr var veldig spennende.
Det var mange ulike aktiviteter man kunne gjøre på Hallingdal Museum denne dagen, og guttene fikk prøve seg på alt fra drakamper, pinneleker og andre ting. Det som var ekstra gøy var at disse lekene krever lite eller ingen utstyr, noe som gjør at de enkelt kan gjøre det samme hjemme i Zimbabwe.
Hallingdal Museum har sitt eget landhandleri. Her fikk Hope Stars se hvordan en typisk butikk så ut i Norge før i tiden. Mange av guttene kommenterte at de syns landhandleren lignet på de mange kioskene som finnes rundt i lokalsamfunnet deres, Mkoba. Eirik kjøpte bringebærdrops som de alle fikk smake på.
Det var mange ulike poster på Hallingdal Museum, og guttene syns alt var spennende. De var blant annet innom både smed, sliping og slåing med ljå.
Vi tok også turen til utstillingen fra andre verdenskrig. Her lærte de mye om hvordan det var å leve i Norge under krigen, og guttene syns det var ekstra stas da daglig leder Lene viste bildet av bestefaren sin på en oversikt over hvem som hadde kjempet i krigen. Andre verdenskrig er noe guttene bare såvidt har lest om i skolebøkene, og det å få se utstillingen med alt utstyret og bildene fra steder de nå har besøkt var gøy.
Det er nesten obligatorisk med en tur innom Kaffistova når man er på Hallingdal Museum, og det ble stor jubel da Eirik og Jansen spanderte vafler på hele gjengen. De lurte først på hva det var, men syns det smakte veldig godt. Det spørs om vi ikke må få sendt ned et vaffeljern til Zimbabwe, så vi kan lage vafler på barnehjemmet fremover.
Nesningen Linda Sofie Øye ordnet så Hope Stars fikk sponset inngang til Hallingdal Museum, og guttene syns det var interessant å se saueskinnene hun har lagd fra sine egne sauer. De spurte ivrig hvor mange sauer hun hadde, hvordan de så ut, og hvordan hun klarte å lage skinnene.
Når vi først var på Hallingdal museum måtte vi også en tur innom mølla før vi gikk videre opp til fossen. Oppe ved fossen ga vi klar beskjed om at guttene måtte være forsiktig på de glatte steinene, fordi de fort kan skli og falle. Til tross for advarsel hørte vi plutselig et plask, og da hadde treneren falt nedi kulpen. Det gikk heldigvis bra, og han kom seg fort opp igjen. For å ikke gå rundt søkkvåt og kald ble han med Eirik hjem for å låne en tørr bukse. Tusen takk til Hallingdal Museum for en fantastisk fin formiddag med mange spennende opplevelser for laget.
Etter en veldig fin formiddag på Hallingdal Museum ruslet vi gjennom gamle Nes på vei ned til Gøtt Pøbb hvor vi skulle få sponset pizza. På turen ned ble Hope Stars svært imponert over alle de gamle husene, og det var ekstra stas å gå gjennom Elveparken, hvor det årlige arrangementet Nesbyen Gir Tilbake skjer hvert år, til inntekt for Midlands Children Hope Project sitt arbeid i Zimbabwe.
Gøtt Pøbb holdt åpent etter stengetid for å gi Hope Stars sin aller første restaurantopplevelse. Sammen med Linda Sofie Øye sponset Gøtt Pøbb pizzabuffet og brus til hele gjengen. Det var en overrasket gjeng som fikk beskjed om at de kunne forsyne seg så mange ganger de ville, og de spiste til de nesten ikke klarte å sitte oppreist. Tusen takk for at gutta våre fikk denne opplevelsen.
Førstegangsopplevelsene til Hope Stars kom på løpende bånd denne dagen. Etter å ha vært på sitt aller første restaurantbesøk var det en spent gjeng som skulle få sin første kino-opplevelse i kinosalen på Nesbyen kulturhus. Her fikk de se den nyeste Mission Impossible filmen, og de syns det var ekstra gøy at deler av filmen var spilt inn i Norge. Tusen takk til Nesbyen kommune og Harald Holum som ga guttene denne opplevelsen.
Etter å ha vært på kino for første gang gikk turen over til andre siden av Nesbyen for å vente på HFK bilene opp igjen til Gol. Mens vi ventet fikk vi komme og spille fotball på plenen til nesningen Ståle Fyen. Dette ble gutta sitt aller første møte med gress under beina mens de spiller fotball, dog fortsatt uten fotballsko.
HFK gutta Gaute S Tollefsen og Jardar Børtnes hjalp til med å kjøre guttene opp igjen til Gol idrettsarena. Da vi kom frem tok de frem 50 par fotballsko som Hallingdal Fotballklubb hadde samlet inn på kampen. Med god hjelp fra Gaute og Jardar fikk guttene velge de skoene som passet til seg. De fikk også låne fotballdrakter fra HFK som de skulle spille med på Norway Cup. Dette var første gang noensinne at guttene har hatt fullt kamputstyr.
Hallingdal Fotballklubb spiller allerede med Midlands Children Hope Project sin logo på ryggen, og det var derfor ekstra stas at vi fikk låne HFK drakter til laget vårt under Norway Cup. De tok virkelig Hope Stars under vingene, og sørget for at vi fikk en utstyrspakke med alt vi trengte for å kunne stille lag på Norway Cup. Bøffene, sokkene og fotballskoene får guttene beholde, mens draktene må de levere tilbake etter turneringen, da de brukes til vanlig. Med gode instruksjoner fra HFK gutta Gaute og Jarand ble også det første offisielle lagbildet av Hope Stars tatt.
Torsdag 27 juli - Langedrag, besøk hos Lene og første kamp
Torsdag formiddag var vi invitert til naturskjønne Langedrag Naturpark. De har mer enn 350 dyr fordelt på 25 forskjellige arter, og ligger 1000 moh. med utsikt over vann og fjell mellom Hallingdal og Numedal. For Hope Stars var det veldig spennende å kunne oppleve norsk natur og dyreliv så tett på kroppen.
Historien om at Tatenda N hadde nådd nasjonale medier, og NRK ringte daglig leder Lene Tollefsen Rodegård og spurte om de kunne være med dem på Langedrag. Da Lene spurte guttene på laget om de syns det var greit at NRK ble med og filmet, jublet de og spurte om de nå kom til å bli kjendiser i Norge. Se innslaget NRK lagde fra turen her.
På Langedrag fikk vi mange spennende møter med dyra. Vi fikk blant annet være med på foringsrunden, og fikk bli med inn til både reisdyr, elg og fjellrev for å mate de fra hånda. Det var en litt skeptisk gjeng som så veldig spørrende ut da de fikk beskjed om at de kunne gå inn til dyra, men etter et lite nølende sekund var de alle på vei inn. Selv om de syns det var litt skummelt, var de veldig fornøyde etterpå da de hadde gjennomført. Vi fikk også se både gaupe og ulv bli foret.
Til lunsj fikk vi servert nydelig potetsuppe med foccacia brød sponset av Langedrag. Dette var en helt ny smaksopplevelse for gutta, men de skrapte alle tallerkenen sin.
Etter en fantastisk dag på Langedrag Naturpark gikk turen videre til barndomshjemmet til daglig leder, Lene Tollefsen Rodegård. Her hadde familien hennes stelt i stand grilling i hagen for gjengen fra Zimbabwe. Kiwi Nesbyen sponset grillmat og saft, mens Spar Nesbyen sponset is til dessert. Tanken var at alle skulle sitte ute, men idet vi kjørte opp gårdsveien kom det en skikkelig regnskur, som gjorde at hele selskapet måtte flyttes inn. Til tross for at Lene har en stor familie med 4 søsken, så har det vel aldri vært flere sko i gangen hjemme hos henne enn det var denne dagen. Det var sko i alle farger, størrelser og varianter.
Grillmesteren for dagen var lillebroren til Lene, Sondre Tollefsen Rodegård. Til og med da det begynte å regne ble han stående igjen ute og grille ferdig alle pølsene til gjengen.
Siden det begynte å regne ble det stående servering på kjøkkenet. Faren til Lene, Nils Rodegård, og lillesøster, Anja Tollefsen Rodegård, sørget for at alle hadde det de trengte. De demonstrerte også hvordan man spiser pølse i lompe, siden det var første gang Hope Stars prøvde dette.
Til tross for regnvær ble grillingen en super suksess, og gutta sa at pølsene var det beste de hadde smakt. Etter middag fikk de en is hver til dessert, sponset av Spar Nesbyen. Moren til Lene, Else Mary Tollefsen Rodegård, hadde også kjøpt kvikklunsj til hele gjengen som de fikk med seg for turen videre.
Der det er hjerterom er det husrom sies det, og det har vel aldri vært flere i sofaen enn det var akkurat denne dagen. Tantebarnet til Lene, Ingrid, syns det var rart at ingen av guttene hadde smakt rosiner før, så hun tok med seg tante Lene og delte ut en rosin til hver av guttene fra boksen sin.
Ettter en kjempehyggelig grilling måtte vi selvfølgelig ta gruppebilde i stua. Det var stor stas for daglig leder Lene Tollefsen Rodegård å kunne vise laget fra Zimbabwe stedet hun har vokst opp, men det var minst like stas å kunne vise familien en liten del av prosjektet.
Etter hvert som pølsene ble spist opp dukket også sola sakte men sikkert opp igjen, og vi fikk derfor tatt et gruppebilde også ute før avreise. Tusen takk til Nils, Else Mary, Anja, Stein, Ingrid, Ella, Sondre og Kristina for at dere disket opp med grillparty for gjengen. Tusen takk til Kiwi Nesbyen og Spar Nesbyen som sponset, og ikke minst tusen takk til Jeanette Aronsen og Elias som hjalp til som sjåfører denne dagen.
Etter en fantastisk dag på Langedrag og på familiegården til daglig leder Lene var det duket for Hope Stars sin aller første vennekamp i Norge. Hallingdal Fotballklubb inviterte til vennekamp med junior 2 laget sitt for at Hope Stars skulle få en smakebit på hva som ventet dem på Norway Cup. De fikk prøve seg på å spille 2 x 30 minutter, 2 x 5 minutter og straffespark. Eirik og Jansen var med som hjelpetrenere på laget, og viste både spillerne og treneren mye av rutinene før, under og etter kamp. Denne kampen var første gang noensinne at Hope Stars spilte på gressbane, og deres første kamp med fotballsko. For at Hope Stars skulle kunne spille i HFK draktene de hadde fått låne, stilte HFK i bortedrakter til kampen. Selv om HFK vant kampen til slutt, var det 0-0 til pause, og de møtte god motstand fra Hope Stars gjennom hele kampen.
Før kampen tok vi felles lagbilde, og Hope Stars fikk for første gang et lagbilde sammen med et norsk fotballag. Det var stor stas å se begge lag side om side i HFK sine drakter.
Fredag 28 juli - Bjørneparken, båttur og heiarop
For å komme ordentlig inn i rutiner før Norway Cup hadde vi en runde hver morgen hvor vi gikk gjennom toaletter, dusjer og oppholdsrom og sørget for at det så greit ut. Fredag morgen var første dag hvor laget skulle ta denne runden selv, og hvor de også skulle lage frokost alene. Det var en stolt gjeng som viste frem det de hadde gjort.
Etter nok en nydelig frokost sponset av Gol bakeri, Rema1000 Gol, Kiwi Gol og Spar Gol, gikk turen til Bjørneparken i Flå. Her fikk vi også være med på foringsrunden, og fikk se blant annet krokodiller, skilpadder, amurleopard og bjørn. Vi fikk også være med inn til reven og maten denne fra hånden.
Thon Hotel Bjørneparken sponset oss med lunsj, og guttene gjorde et tappert forsøk på å spise opp etter hvert som pizzaene kom, men måtte til slutt innse at de ikke klarte å spise opp alt. Siden det var selvbetjening sørget noen av guttene for å sette ut tallerker til alle på bordene, og passet på at alle hele tiden hadde en pizza foran seg.
Det var mye folk i Bjørneparken denne dagen, men laget vårt fikk likevel se dyrene på nært hold. De syns bjørnen så ut som en kosebamse, men var enige om at de ikke ville kose den da de så klørne den hadde. Tusen takk til Bjørneparken for fantastiske opplevelser.
Før vi reiste fra Bjørneparken kjøpte en av sjåførene våre, Gunn Borgersen, is til hele gjengen. Det var stor stas, og de fikk alle velge hvilken is de selv ville ha. Tusen takk for isen Gunn.
Etter en spennende dag i Bjørneparken gikk turen tilbake til Nesbyen, hvor Hanne, Vidar og Anne Kari Gjestemoen inviterte til grillparty i hagen. På grunn av det ustabile været hadde Vidar slått opp partytelt i tilfelle det skulle begynne å regne. Guttene jublet da de skjønte at det var pølser på menyen igjen, og Hanne måtte til og med kjøre en ekstra tur på butikken for å fylle på med pølser.
Vidar, Anne Kari og Hanne bor rett ved Hallingdalselva, og det var en spent gjeng med stjerner i øynene som skjønte at de skulle få kjøre båt for første gang. Noen var litt avventende og usikre fordi de ikke kunne svømme, men alle fikk til slutt prøve seg om bord i båten. Flere av guttene dristet seg også til å bade i elva, etter å ha forsikret seg om at det ikke fantes krokodiller i den.
Kubb, badmington og andre sommerspill ble dratt frem til stor entusiasme blant Hope Stars gjengen. Med god forklaring av Hanne ble det spilt mange slag kubb. Vi fant også ut at gjengen virkelig har et talent for badmington. Noen fant også bærbuskene i hagen, og da de fikk vite at det gikk an å spise bærene tok det ikke lang tid før de var i gang med smakingen.
Mens vi grillet og kjørte båt hadde Gunn Borgersen kjørt ens ærend til Gol for å hente motivasjonsflasker til hele gjengen. Hun hadde kjøpt 21 flasker, slik at de alle fikk hver sin drikkeflaske før Norway Cup. Det var en fornøyd gjeng som tok imot flaskene og sa takket på norsk - de hadde nemlig lært seg å si tusen takk.
Tusen takk til Hanne, Vidar og Anne Kari Gjestemoen som åpnet huset, grillen og båten for å gi gjengen vår en så fin opplevelse. Gutta sier at de elsker Norge allerede.
Etter en dag full av spennende opplevelser både på Flå og Nesbyen gikk turen opp igjen til Gol for å heie på A-laget til Hallingdal Fotballklubb. Dette var første gang HFK fikk føle stemningen på tribunen når de hadde heiagjengen fra Zimbabwe med seg. Det skulle vise seg å bli langt fra den siste, for gjennom hele Norway Cup har Hope Stars og HFK heiet på hverandre så fort de har hatt mulighet.
Lørdag 29 juli - Takk til Hallingdal og hei til Oslo og Norway Cup
Under oppholdet vårt i Hallingdal har Hallingdal Fotballklubb stilt tre av bilene sine disponible til enhver tid for at vi skulle komme oss rundt. De har også stilt med sjåfører når det har vært behov for det. Det har jammen blitt noen kilometer på denne gjengen og disse tre bilene mens de har vært i Hallingdal, og vi er utrolig takknemlige for støtten dere har vist oss, både med lån av bil, utstyr og ikke minst for at dere har tatt Hope Stars innunder vingene som deres eget lag. Vi er stolte over å ha HFK drakter med oss i baggasjen til Norway Cup.
Tusen takk for oss Hallingdal
For noen dager vi har hatt. Vi er helt overveldet og så utrolig takknemlige for den måten vi har blitt tatt imot på. Det har blitt mange førstegangsopplevelser for gjengen disse dagene, og mange nye ting å ta med seg til Norway Cup. Tusen takk til alle som har sponset overnatting, opplevelser, mat, transport, logistikk og andre ting, og virkelig møtt oss med åpne dører. Tusen takk til alle dere som har hjulpet til, kjørt biler, satt opp aktiviteter og virkelig stått på for å gi gjengen en god opplevelse. Tusen takk til dere som har kjøpt t-skjorter eller kommet med donasjoner. De har virkelig hatt tidenes opplevelse, og kunne ikke fått et bedre førsteinntrykk av Norge. Det har vært utelukkende positive tilbakemeldinger og smil uansett hvor vi har gått, og vi er utrolig takknemlige. Tusen hjertelig takk.
Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, og sammen har vi virkelig gitt Hope Stars opplevelser for livet som de vil huske for alltid.
For å følge reisen til Hope Stars videre til Norway Cup klikker du her. Vil du lese om turen deres til Ryfylket før hjemreisen til Zimbabwe klikker du her.