Denne vinteren endret vi navn fra “Midlands Children Hope Project” til “Themba Hope Project”. Rett før jul i fjor fikk vi bekreftelsen på at Themba Hope Project var registrert som en alminnelig stiftelse i Brønnøysundsregisteret, elleve år etter at Midlands Children Hope Project ble registrert som en forening. Etableringen av den nye stiftelsen er noe vi har jobbet med i kulissene i flere år, og den viktigste grunnen til det er rett og slett for å sikre enda større innsikt og sikkerhet til dere som støtter prosjektet.
Men hvorfor denne endringen?
Vi vet at endringer ofte kan oppleves skummelt og krevende, og vi har stor forståelse for at dette kan virke som en stor endringer for noen. Vi har gått mange runder både internt i organisasjonen her hjemme i Norge, med teamet i Zimbabwe, og ikke minst med viktige støttespillere og fagpersoner rundt oss, inkludert regnskapsfører, revisor og advokat, før vi til slutt landet på at det å etablere en stiftelse vil være viktig for å kunne utvikle oss mer fremover.
Det er imidlertid viktig for oss å presisere at vi på ingen som helst måte skal slutte med det vi gjør i dag, snarere tvert imot. For selv om vi nå kommer ut i en litt ny drakt med nytt navn og logo, så er vi fortsatt den samme organisasjonen som tidligere, med de samme verdiene, prosjektene, fokuset og teamet. Endringen vi nå gjør er ingen total forandring, men kan heller sammenlignes med en mild oppgradering for å bedre kunne vise den utviklingen vi som organisasjon har hatt de siste ti årene.
Litt av bakgrunnshistorien
Da vi startet arbeidet med organisasjonen for over tolv år siden var det ingen av oss som hadde drømt om at vi skulle være der vi er i dag bare et lite tiår senere. Den opprinnelige planen var å betale skolegang for barnehjemsbarna, og vi kunne aldri drømt om at vi i 2024 skulle sende 153 barn på skolen, eller at vi hadde bygd opp og ferdigstilt to barnehjemsbygg, at vi drifter et dagsenter og at vi har kjøpt tomt for å bygge et samfunnssenter. I dag er prosjektet vårt så mye mer enn “bare” skolepenger og et barnehjem. Vi har et helt nettverk av prosjekter hvor fokuset hele tiden er å finne de beste løsningene for å forebygge at barn havner på gata i utgangspunktet. Alt vi gjør bærer preg av at vi ønsker å skape en så sirkulær og bærekraftig økonomi som mulig, hvor det overordnede målet er at hver enkelt person og prosjekt til slutt skal kunne stå på egne bein, uten å være avhengig av donasjoner utenfra.
Her er et bilde fra kjøkkenet på det gamle barnehjemmet. Maten ble lagd på bål ute, da det ikke fantes ovn inne i huset, og de fleste spiste ute fordi det ikke var nok sitteplasser inne. Det var på ingen måte lett å tilberede mat til 30 barn i dette huset.
Vi har oppsummert noen av hovedgrunnene til hvorfor vi nå går fra å være en forening til å bli en stiftelse:
En stiftelse gir enda større forpliktelse for at pengene går til formålet, og vi ønsker å bygge en organisasjon hvor vi sikrer at midlene fra dere som sponsorer alltid vil bli brukt til formålet, også i fremtiden.
Navnet “Midlands Children Hope Project” er ikke bare langt og vanskelig å huske og uttale, det er også tett knyttet opp til Midlands-regionen i Zimbabwe. Dette begrenser oss rent geografisk siden vi ikke uten videre kan ta med navnet inn i andre provinser. Det er også tett knyttet opp til en av våre samarbeidspartnere i Zimbabwe, “Midlands Children Hope Center”, og lokalt kan det være vanskelig å skille hvem som gjør hva. Med et nytt, uavhengig navn vil man lettere kunne skille mellom det vår organisasjon, Themba, gjør, og det våre samarbeidspartnere gjør hvor vi begge har prosjekter.
Det siste tiåret har organisasjonen utviklet seg mye. Da vi startet hadde vi ene og alene fokus på skolepenger og gatebarn. Etter hvert utvidet fokusområdet seg til å inkludere flere barn fra lokalsamfunnet på skolen, byggingen av et nytt barnehjem, og i dag er vi en organisasjon som gjør veldig mye. Selv om skolegang, nødhjelp og gatebarn er viktige faktorer i prosjektet i dag, så har fokuset i større grad gått fra å behandle og rehabilitere, til å forebygge. Gjennom en mer helhetlig og forebyggende tilnærming til utfordringene i lokalsamfunnet, jobber vi i dag mer aktivt for å tilby sårbare barn og familier kunnskap, verktøy og virkemidler for at de skal kunne skape en inntektskilde, et stabilt hjem og etter hvert klare å stå på egne bein.
Når vi nå jobber med utviklingen av samfunnssenteret ser vi at modellen vi skaper dekker mange av utfordringene i lokalsamfunnet. Målet er å skape en innovasjonshub for hele lokalsamfunnet hvor de får kunnskapen og ferdighetene de trenger for å stå på egne bein. Vi har et velfungerende dagsenteret i byen hvor man aktivt jobber for å rehabilitere og få gatebarna tilbake til samfunnet. Her gir vi nødhjelp i form av daglige måltider, medisinsk hjelp og andre nødvendigheter, samt kunnskap og ferdigheter for å komme seg bort fra et liv på gata gjennom diverse kurs og treningsprogrammer. Barnehjemmet har i dag to barnehjemsbygg med plass til 20 barn og to voksne, og gir trygghet, omsorg og muligheter for barn som ikke får dette andre steder. Vi er selvforsynt med strøm fra solcelleanlegg og vann fra egen brønn. Vi har solfanger, bålplass, lekeplass, utegym og fotballbane på tomta. Vi jobber også for å bli selvforsynt med frukt og grønnsaker gjennom en stadig større grønnsakshage og flere frukttrær.
Gjennom prosjektene vi har bygd opp i Gweru ser vi at vi er en viktig bidragsyter og drivkraft for bærekraftig samfunnsbygging for sårbare barn, familier og miljøene rundt dem. Drømmen er at prosjektet med dagsenter, barnehjem og samfunnssenter kan bli et pilotprosjekt for prosjekter også andre steder i landet.
Det nye barnehjemmet er nå et trygt og godt sted for barnehjemsbarna å vokse opp.
Ok, men hvorfor akkurat Themba, og hva betyr det?
Themba betyr “håp” på det lokale språket, Ndebele, og vi føler dette har blitt et godt beskrivende ord for prosjektet. For det er nettopp det vi gjør - vi gir håp ved å investere i folks potensiale. Dette mener vi danner selve grunnlaget for å bygge bærekraftige lokalsamfunn. Prosjektet er ikke lenger "bare" det vi kjenner som tradisjonell bistand der vi betaler skolepenger og drifter et barnehjem og dagsenter. I dag har vi et nettverk av prosjekter som støtter opp om sårbare barn og familier. Disse prosjektene er skreddersydd ut fra deres individuelle behov, fordi vi ønsker å gjøre bistand “nedenfra og opp”, med utgangspunkt i hvert enkelt individ, deres potensiale og ambisjon om å bidra til et bedre samfunn rundt seg. Ved at lokalsamfunnet selv er med å finne løsningen skaper vi mer langsiktige og bærekraftige løsninger hvor man ikke gjør seg totalt avhengig av eksterne sponsorer eller annen støtte.
I forbindelse med navneendringen vil vi også oppdatere logoen vår fra "Midlands Children Hope Project" til "Themba Hope Project". Logoen signaliserer den milde oppgraderingen vi nå gjør - vi endrer navn, men beholder det samme gjenkjennbare omrisset av Zimbabwe.
Hva må du som sponsor gjøre?
Med den nye stiftelsen har vi også fått nytt organisasjonsnummer, noe som dessverre betyr at vi også får ny bankkonto. I den anledning ber vi deg som sponsor om å endre dine faste avdrag og donasjoner til følgende konto: 1720.29.96884. Har du spørsmål eller utfordringer med dette kan du kontakte sponsoransvarlig på sponsor@hopeproject.no så hjelper vi deg.
I en mellomfase kommer vi til å beholde både foreningen Midlands Children Hope Project og stiftelsen Themba Hope Project. Får du ikke til å bytte kontonummer med en gang er det derfor ingen krise, og vi vil minne deg på det igjen. Vi ønsker også å forsikre dere om at pengene kommer frem til prosjektet i Zimbabwe uavhengig av om du overfører til MCHP eller Themba.
Du kan nå sette Themba som din grasrotmottaker!
Siden vi nå er en stiftelse har vi også registrert Themba Hope Project som grasrotmottaker, noe som betyr at du allerede nå kan sette oss som din grasrotmottaker. Da gir du 7% av din spilleinnsats til prosjektet vårt. Hvis du for eksempel spiller Lotto for 100 kroner vil det si at vi får 7 kroner til prosjektet. Dette påvirker ikke din innsats, gevinst eller vinnersjanser! Det eneste du trenger å gjøre er å sette oss som din grasrotmottaker her.
Skattefratrekk på skattemeldingen
Vi jobber for å få på plass skattefratrekk for sponsorene våre, og vil oppdatere dere så fort vi har fått dette på plass.
Vi håper og tror navneendringen og den nye stiftelsen i Norge er med på å sette gode rammer og betingelser for tiden fremover, slik at vi kan ta med historien, erfaringene og arbeidet som er lagt ned de siste 10 årene inn i et nytt tiår der vi kan hjelpe enda flere, utvide prosjektet til flere destinasjoner og ikke minst arbeide for enda mer langsiktige og bærekraftige løsninger.
Tusen hjertelig takk for at dere er med på laget, og for at dere heier på oss - vi hadde ikke klart det uten dere, og vi gleder oss til fortsettelsen.
Vil du bli styremedlem?
Med etableringen av den nye stiftelsen har det også åpnet seg en ekstra plass i styret, og vi hører gjerne fra deg hvis du er interessert. Styrevervet og alt arbeid i og for stiftelsen er ulønnet og frivillig. Da vi har flere store prosjekter fremfor oss med det nye samfunnssenteret er vi spesielt interessert i potensielle styemedlem som har erfaring innenfor søknader til diverse støtteordninger og fond, og/eller ingeniørkompetanse. Sammen med vårt lokale team med Question og Happiness i spissen, vil du gjøre en stor forskjell i et utrolig spennende og inkluderende lokalsamfunn.
Med vennlig hilsen
Anita, Thomas, Stine Lise & Lene
MCHP & Themba-teamet